dimecres, 4 de maig del 2011

CANVI CONCEPTUAL

Opino que, contrastant l’avaluació inicial i el treball que estic fent per elaborar aquesta PAC, si que he tingut un canvi conceptual. Podent considerar-se aquest com el resultat d’aprenentatge més significatiu.
Es pot dir que el coneixement es construeix acomodant idees i fenòmens nous a les creences i coneixements existents. Així, doncs, el canvi conceptual més significatiu succeeix si és intencional. Per tant, si s’és conscient que la comprensió és inadequada i es percep la necessitat de canvi, és quan és més probable que hi hagi un canvi que sigui significatiu.
Els canvis conceptuals poden ser representats mitjançant eines informàtiques. D’aquesta manera es poden representar els models mentals. De fet, la tecnologia, al ser utilitzada d’una manera productiva, pot promoure un aprenentatge significatiu. Així, doncs, construir models que es basin en la informàtica és l’activitat tecnològica més atractiva conceptualment. La construcció de models és important perquè es tracta d’un dels processos cognitius que comporta major relació conceptual.
Així, doncs, el mapa conceptual de l’avaluació inicial vaig expressar que la ciència transforma la tecnologia, però segons l’article de Domènech i Tirado he pogut entendre que els desenvolupaments tecnològics no sempre són conseqüència de les elaboracions teòriques. Per tant, la relació entre ciència i tecnologia és complexa i la tecnologia no pot ser considerada simplement com a ciència aplicada, tampoc el desenvolupament científic depèn necessàriament dels avenços tecnològics. També, a l’avaluació inicial, vaig expressar que la societat ha d’anar adaptant-se als canvis tecnològics i al mapa conceptual vaig representar que la ciència i la tecnologia influeixen en la societat (és a dir, la societat aniria a remolc dels canvis tecnològics), tot i que tenint en compte el determinisme social, s’ha de considerar que diversos interessos socials, econòmics i polítics marquen i guien el desenvolupament de les innovacions tecnològiques. En definitiva, es pot dir que la tecnologia i la societat no són dues esferes separades, sinó que van interaccionant i relacionant-se.
Finalment, diria que el canvi conceptual té lloc quan es canvia la manera d’entendre els conceptes i els marcs conceptuals. A més, usar l’ordinador per a construir models del que s’ha estudiat proporciona una representació física dels processos mentals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada